duminică, 17 septembrie 2006

Entry for September 17, 2006


"Not long ago, we blogged about the top 10 movies, music, and TV shows, determined from the Lists pages of Yahoo! 360° users. Now we finish up these lists of top 10s with books.  
Because the book lists you create are pretty open-ended, the top 10 is a mix of genres, authors, and titles:


10. Books by John Grisham
9. Books by Anne Rice
8. Books by Dean Kootz
7. Mystery novels
6. Romance novels
5. “Lord of the Rings”    
4. “The Da Vinci Code”
3. Books by Steven Stephen King
2. The Bible
1. The Harry Potter series
As an aside, you might be curious to know that at least 4,841 of you listed “none” as your favorite book and thus hate to read. Image "


Poate ati vazut si voi stirea asta...Nu ma mai surprinde nimic. Doar ca 360-ul este un loc unde, cel putin teoretic, te inscrii ca sa intalnesti oameni noi si interesanti, cu care sa discuti despre pasiuni comune...Ce sa am eu in comun cu cei 4841 de insi? Sau cu aia care au carti preferate in "top 10" (coolest ever books, trendiest ever books....). Mi-am dat seama ca nu vreau sa-mi fac nici o cunostinta, nici un "virtual friend". Mai bine am toata viata5-6 prieteni buni alaturi, decat 4841 de insi cunoscuti pe hi5, 360, tickle, 3D si ce-o mai fi... Mai bine cunosc un singur om care citeste Tolstoi, decat 10000 care citesc Dan Brown. "Sa ceri sprijin de la cei care se clatina, e egal cu a cauta recunoasterea in discuri de platina" - un vers mai destept decat toata discografia Vama Veche. Apropo de asta, ma bucur din tot sufletul ca s-a destramat. Poate asa o sa se termine si cu mediocrii care se cred "destepti" pentru ca asculta Vama Veche. Si citesc Dan Brown. Si au tricouri negre. Cu HIM. Si se cred rockeri. Si prin asta, deosebiti, "alesi", "culti". Si cred ca Tudor Chirila e dragut. Si inteligent.  Puneti mana pe o carte... si nu asul de trefla. Si-acum ma simt la fel de idiot ca cei care critica televiziunile pentru ca-l arata non-stop pe Becali, si primesc replica "Dar puteti sa schimbati postul. Nu va obliga nimeni sa va uitati. Aveti si Discovery sau TVR Cultural, daca vreti sa va dati destept. Lumea asta cere.". Nici pe mine nu ma obliga nimeni sa am cont de 360. But, this is not the point...

marți, 12 septembrie 2006

Entry for September 12, 2006


"La data scrierii acestor randuri, Masinile n-au intrat inca in Romania. Filmul Masinile (Cars, lungmetraj de animatie) nu poate fi vazut pe ecranele patriei decat ca trailer; dar e deja prilej de promotii şi actiuni comerciale pentru copii în comertul capitalist. După modelul unui lant trofic cu care ne-am obisnuit, anticiparea alimenteaza succesul filmului ce va să vina, care la randul lui va inspira consumul de hambugeri şi cosmeticale cu surprize. Industrie, frate! Globalizare, tata! Si, mama, ce mai profituri! [...]
Aceeasi intriga bazata pe ambitia vitezei, caracteristica auto-moto care, prin reciprocitate, îi anima pe oamenii din carne şi oase. Diferenta majora e la nivel de realizare. Scurtmetrajul lui Tex Avery de acum jumatate de veac ii poate aparea spectatorului contemporan ca un simplu crochiu în 2D al elaboratei producţii Disney-Pixar. Epigonism? Fara indoiala. Plagiat? În nici un caz. Artizanii 3D-ului, care au reanimat ideeea masinuţelor vorbitoare, sunt fani declarati ai lui Tex Avery. Secventa cu tractarea masinii accidentate din Cars – din cate se comenteaza – face cu ochiul în mod evident catre secventa similara, ca trasa la indigo, din One Cab’s Family. Un tribut marelui Tex, desigur, cel care a influentat animatia moderna in chip decisiv. Tex Avery (1908-1980), asezat de unii specialişti alaturi Walt Disney şi Chuck Jones, a avut o cariera fara noroc, care îl aseamana izbitor cu personajele sale, victime ale seriilor nesfarsite de gaguri absurde.
În anii ’30, în cadrul colectivului de la Warner Bros care pregatea viitoarele Looney Tunes, Tex i-a inventat pe Daffy Duck si pe Porky Pig; si i-a conturat personalitatea lui Bugs Bunny. El este cel care, printre altele, l-a pus să spună „What’s up doc?“ („Care-i treaba mosule?“, conform traducerii „canonice“ de la Cartoon Network, care îi da lui Yosemite Sam prilejul să riposteze în dublaj: „Eu nu sînt mos!“). Schimbă tabara în anii ’40 pentru MGM, unde Tex Avery îl lansează pe Droopy, cateloiul letargic.[...] Umorul, ingeniozitatea, nebunia – totul e prea concentrat ca sa fie comercial. Contemporanii sai par sa ţina greu pasul cu condensarea de gaguri, al caror umor sfideaza uneori suportabilitatea omeneasca! Desenele viitorului – s-ar putea spune. Si influenta evidenta asupra unor moderni precum Simpsonii, Roger Rabbit sau Ren & Stimpy o confirma.[...] Solicitat pentru o serie de reclame animate, Avery lanseaza celebrele ganganii pe care le combate insecticidul Raid: gîndacii, tantarii si ceilalţi mici ticalosi care nu au alt inamic serios decît spray-ul cu pricina. Atitudinile comice ale bazaitoarelor, fetele lor îngrozite, racnetul de „Raaaid!“ dinaintea pufaitului letal – au vîndut şi continua sa vînda insecticidul cel mai faimos al lumii."(Florin DUMITRESCU , D.V. Anul III, nr.137 - 08 septembrie 2006).


Acest blog poate fi privit ca un omagiu unui om care mi-a infrumusetat copilaria cu inventivitatea lui. Multumesc, Tex Avery! Multumesc, Walt Disney! Multumesc William Hannah! Multumesc Joseph Barbera! Multumesc, Chuck Jones! Multumesc, Cartoon Network UK!