duminică, 30 aprilie 2006

Entry for April 30, 2006


"Aud din ce în ce mai multi indivizi în jurul meu comentînd Codul lui da Vinci. Oamenii îsi dau cu parerea, subiectul a devenit pasionant ca o telenovela. De la Hollywood, cum altfel?, înteleg ca ne paste un film. Cu Tom Hanks. Succes garantat. Vor fi, asadar, si alte discutii. Inclusiv cronici. Eu zic ca ar trebui sa ne bucure forma aceasta primitiva, fie si vulgara, în care se redeschide apetitul unora pentru Mîntuitor, Evanghelii, Apostoli si Biserica. Macar îi intereseaza. Pe unii, faptul ca altii ajung sa citeasca despre Christos, ca si cînd ar parcurge paginile unui roman politist, îi îngrozeste teribil. De mine, e departe gîndul ca ar comite o blasfemie. Altceva nu-mi da pace. Tristetea ca, preocupati fiind sa-l caute pe Iisus în detalii cronologice sau biografice, pierd esenta mesajului christic. Nu-i poate opri nimeni, decît, cu siguranta, tot Christos însusi. Pîna atunci însa, mint. Oameni care n-au atins în viata lor paginile Evangheliilor comenteaza romanul lui Dan Brown. Îi dau dreptate si se zbat în mod bizar, straniu chiar, sa demonstreze ca si Christos a fost om. Ca a iubit, ca a avut copii sau ca n-a înviat. Repet, cei mai multi dintre ei o fac si o spun fara sa fi parcurs vreo pagina a Noului Testament. Au vazut însa filme: al lui Zeffirelli, al lui Mel Gibson, documentarul de pe National Geographic despre Evanghelia lui Iuda... Cunosc, asadar, în mare, cu ce se manînca crestinismul.
În plus, tin post o data pe an, în Saptamîna Mare, si merg la biserica de Pasti. Suficient. Sînt, cum s-ar zice, în trend. " (Robert TURCESCU, DV)


 Acest fragment de articol ma linisteste. E linistitor sa stii ca cineva iti impartaseste opiniile. Am avut o discutie cu niste colegi de facultate: "Ai auzit ca au descoperit Evanghelia lui Iuda? Si ca au facut film?". Parerea mea a fost, este si va fi urmatoarea: "Da. Dan Brown probabil a scris evanghelia lui Iuda, a dat-o cu nisip si a ars-o la bricheta ca sa para un document vechi si credibil. Dupa ce a facut asta, a ascuns-o in Israel/Palestina, si tot el a descoperit-o, si a fost foarte surprins de descoperirea sa. (bineinteles ca nimeni nu-i va contesta autenticitatea). Apoi, cu aceasta sursa sigura, scriitorul Dan Brown va scrie un roman despre descoperirea facuta de Dan Brown. Apoi, va vinde drepturile de televizare pentru un film cu titlul : <>. Regia: Dan Brown, dupa un scenariu de Dan Brown. Muzica si Efectele: Dan Brown. Starring: Dan Brown (in the role of Dan Brown). Dan Brown's mother: Dan Brown. Judas: Dan Brown...". Nu as mai fi mirat sa descopar ca Dan Brown e de fapt Iuda...D-aia e el asa de destept si de sigur pe ceea ce s-ar fi intamplat acum 2000 de ani. Ma deranjeaza strategiile astea de marketing atunci cand simt ca subestimeaza inteligenta cumparatorului potential(adica eu). Si ma enerveaza oamenii care citesc doar scriitori la <> (???). Si poate un scriitor e bun (poate chiar Coelho). Atunci cand e "trendy", e terminat. Nimeni n-a citit "Orbitorul" lui Cartarescu (pe care a vrut-o cartea sa de referinta) . Toata lumea citeste "De ce iubim femeile". Credeti ca Mircea Cartarescu e mandru? Probabil ar trebui sa-si faca pagina de 360 si hi5 si sa specifice ca a scris si alte carti decat "De ce iubim femeile". Atunci ar fi si el in trend...E ca si cum toata lumea ar fi de parere ca poezia de referinta pentru Eminescu este "Somnoroase pasarele" (pentru ca toata lumea a citit poezia asta...).

Un comentariu:

  1. Imi place "Moara cu noroc". N-o vreau la bac. Si nu, nu sunt pe dinafara.

    RăspundețiȘtergere