vineri, 18 septembrie 2009

Esență de România…

Dimineata, in Romania, poate fi surprinzatoare…În fiecare zi, iti iei portia zilnica de adrenalina numai deschizand tembelizoru’ sa asculti stirili. Din unele știri, însă, parcă poți să simți cum e România cu adevărat, să-i miroși esența (și clar nu miroase a levănțică)…Par egzamplî, azi:

  • STIRE: ”Isvoranu: Salariile profesorilor vor scădea cu până la 30% după adoptarea legii salarizării unitare”. Cum again?? Spicuim din știri: ”Printre sporurile îngheţate de noua lege a salarizării, se numără cel de merit, de stabilitate, cel de mediu rural şi de dirigenţie”. Cum mulți n-aveți treabă cu sistemul, hai sa va iesplic ce înseamnă spor de dirigenție: 100 RON / lună. Aparent, 100 RON pentru 4 ore în plus de stat la școală (pentru ăia care n-au terminat o facultate de profil, adică aproximativ 25RON/ora muncită). Uau..foarte tare, ați zice voi. Pe lângă alea 4 ore, totuși, dirigenția mai înseamnă: planificări separate (niste chestii birocratice de cacat pe care ti le cere inspectorul – la fiecare ora tre’ sa ai discutii de gen: sa facem planeta verde, sa fim buni, sa reciclam, sa nu ne cacam in public, etc.), discuții cu părinții (telefonul suna de cateva ori pe saptamana…telefonul de acasa), ședințe cu părinții, mediere între elevi și profesori (ca i se pune unuia pata si nu mai vrea sa-l treaca), motivari de absente, documentare despre fiecare elev (ce parinti are, ce probleme are acasa, daca isi permite, de exemplu, sa faca naveta pana la liceu, etc.), milogit la parinti sa puna bani de manuale pentru ca STATUL asigura UN manual la DOI elevi, mediat conflicte intre elevi (intre 14 si 18 ani toti se cred niste zmei), UNEORI colaborare cu Politia (deh…se mai fura cate un telefon). Ba, stiti ceva? Ia luati voi aia 100 RON si cumparati-va niste lumanari de ei. A, si sporul de merit se da doar la vreo 10% dintre profesori: aia care au elevi cu rezultate la concursuri, olimpiăji (bine, la liceul de Chimie primești bonus când îți iau toți BAC-ul la matematică). Coroborand stirea asta cu faptul ca avem o lege care le creste salariile cu 50% (votata si de PSD, si de PDL si promulgata de Basescu), ne dam seama ca asistam lunile astea, pe viu, la transpunerea in realitate a unui banc prost de pe vremea comunistilor:
  • Intrebare:
    - Este adevarat ca cetateanului Ivan i s-a dat o masina?
    Raspuns:
    - Da, este adevarat, dar nu este vorba de cetateanul Ivan ci de cetateanca Ludmila, nu este masina ci este bicicleta, si nu i s-a dat ci i s-a confiscat.

  • Si sa dam si o stire pozitiva, pentru ca, nu-i asa, lumea e frumoasa, avem o tara in care totul merge bine, toti ar trebui sa fim multumiti, viata e roz: Monica Columbeanu se da cu fond de ten ce contine caviar si care o costa aproximativ 2000RON/luna.
  • BONUS: Elena Udrea se da cu praf “dă haur” pă față, dă 2000 de iEuro pă lună. Bravo, fă! Probabil doar așa reușește să dea jos stratul gros de sloboz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu