marți, 13 octombrie 2009

Cultura la chifla (Ep.1)

 

HeroesLogo Nu stiu cati de pe-aci v-ati uitat la serialul cu eroi, dar in mod sigur ati vazut cel putin un film la viata voastra in care sa apara un erou ca Superman, Spiderman sau alte mascari. E, Heroes e un serial care pleaca de la o idee destul de corecta, dar o hiperbolizeaza de dragul șăului. Normal, ca doar nu facem audienta prezentand fapte stiintifice, sau aratand exact care sunt consecintele teoriei din spatele energiei nucleare. E mult mai simplu sa dai imagini cu o bomba care face poc, sau sa prezinti oameni care zboara. Ideea din primul episod este cea a evolutiei umane. Poate, pentru a se adapta, oamenii trebuie ACUM sa faca urmatorul pas evolutiv. Nu mai sunt vremurile sa avem nevoie de 10 milioane de ani pentru a invata cum sa facem focul, pentru a avea parte de o cina romantica cu gagica (romantica prin prisma faptului ca ursii si mamutii nu prea o agreeaza pe temperaturi inalte). Acum e si toata fataiala asta cu incalzirea globala, filme care ne prezinta o gramada de cataCLISME. Incalzirea globala, oricat ar incerca astia s-o dea de dupa frasini, nu e despre Planeta. Asta sa fie clar. Planeta va supravietui oricum ai da-o. Mai baga o glaciatiune, un meteorit, o duda si se descotoroseste de ce n-are nevoie. Nu, grija maxima e ca dispar oamenii si cica ar fi o mare tragedie. Asa ca, imediat ce apare un film cu cataclisme, apare si un film cu super-eroi care sa ne asigure cumva ca rasa umana va supravietui (fie super-eroul distruge meteoritul, fie se pisa pe ghetar si-l topeste, fie baga o discheta cu virusi intr-o nava de extraterestri rai care au unitati de floppy si sisteme de operare compatibile cu virusul – multumim, Will Smith, asta a fost cea mai buna bucata de comedie din istoria Hollywood-ului).

Ce vreau io sa spun acilisa, e adica cum ar veni sa iexpun nitica cultura. Exista niste teorii valide, care au incercat sa explice cum am ajuns pana aici. Apoi a mai venit si genetica moderna (cu calculatoare, solitaire, cacaturi), si a inceput sa dezvolte si sa vada si cum evolua. Teoriile este aici sau aici. Ca sa va rezum, ideia principesa e asta: ”Evolution is gradual: small genetic changes, recombination ordered by natural selection. Discontinuities amongst species (or other taxa) are explained as originating gradually through geographical separation and extinction (not saltation).” (adicatelea nu te culci bou si te trezesti betmen).

Deci, in caz ca esti cretin si crezi ca de maine poti sa zbori, fa-ne tuturor o mare favoare si zboara (preferabil de la etajul 5 in sus, ca sa ai destula viteza). Sau daca ai impresia ca poti sa controlezi mintile oamenilor, du-te si lucreaza in publicitate. O sa cumparam toti cacaturile tale, doar pentru ca-s colorate misto si sunt gagici goale langa. Ne-ai maniPULAtat pe toti. Esti un geniu. Suge-ti destele in somn.

Destul cu cretinii (desi astia sunt rezistenti ca gandacii, sigur supravietuiesc unui dezastru nuclear), si sa va arat niste exemple de oameni, care, pentru mine, reprezinta urmatorul pas al evolutiei umane:

1. Usain Bolt – suta de metri in 9,58 secunde. Pur si simplu.

2. Bryan Habana 1,79m, 94kg, fizic de rugbist!!!! Si suta de metri in 10.2 secunde (la fel de rapid ca un ghepard).

3. Oscar Wrigley – ahem, citez “ Inteligenţa sa e practic în afara scalei, pentru că testul Stanford-Binet de 45 de minute, nu poate să măsoare un coeficient mai mare de 160.” A, in caz ca am uitat sa mentionez: are 2 ani.

4. Stephen Hawking – Un nimeni. Considerat de multi urmasul de drept al lui Einstein. Citam “Many people have asked me why I am taking this flight. I am doing it for many reasons. First of all, I believe that life on Earth is at an ever-increasing risk of being wiped out by a disaster such as sudden nuclear war, a genetically engineered virus, or other dangers. I think the human race has no future if it doesn't go into space. I therefore want to encourage public interest in space.”

Sigur mai sunt si altii de care n-am auzit (fiind sculer-matriter e greu sa fii la zi si cu cultura, si cu ultimele dezvoltari ale aparatelor de sudura), dar am impresia ca oamenii astia, contemporani cu noi, sunt semnele evolutiei.

Noi, restul? Niste tarani…

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu